Droste servies

De geschiedenis van Droste

 

In de zomer van 1863 opent de banket- en koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste in Haarlem zijn deuren voor het publiek. De klanten kunnen er terecht voor een kopje waterchocolade en er worden allerhande zoetwaren verkocht, waaronder chocoladepastilles, officieel 'Pastilles Droste' geheten. In de volksmond worden ze ook wel 'flikken'    genoemd.

Droste bouwt in deze jaren een grote naamsbekendheid op en als gevolg wordt de eerste Droste-fabriek van de firma G.J. Droste geopend op 2 augustus 1890.

Rond 1900 verschijnt de verpleegster op de blikken cacaopoeder. Dit is vermoedelijk bedacht door de Haarlemse reclametekenaar Jan (Johannes) Musset, die zich heeft laten inspireren door een pastel van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat, ook wel La belle chocolatière genoemd. Hiermee wordt gewezen op de heilzame werking van chocolademelk. Dit beeldmerk zal vanaf nu onlosmakelijk verbonden zijn met de naam Droste.

 

Droste doet aan klantenbinding door het op touw zetten van verschillende spaaracties. Bijgepakt bij nagenoeg alle Droste producten zitten bonnen waarmee gespaard kan worden voor diverse artikelen. In 1920 is de Droste kop en schotel gratis tegen 50 bons. Het porselein assortiment wordt uitgebreid met bekers (50 bons) en presenteerbladen (tweehonderd bons). In 1925 komt er een chocoladeketel bij te verkrijgen voor 250 bons .Er moet dus flink wat chocolade gegeten worden om al die bonnen bij elkaar te sparen .

Bij Galerie Noordvleugel , vind u een uitgebreide collectie Droste servies , blikjes en speldjes ,Ook hebben wij enkele originele bonnen van het servies welke waren bijgesloten in de verpakking

Deel dit bericht met je vrienden: