Lange Lijs serviezen

Lange Lijs serviezen Maastrichts aardewerk 

 

Oosters aardewerk en porselein is al sinds de 17e eeuw in Europa in trek. Omdat het originele Chinese porselein prijzig was werd het ook in Nederland nagemaakt. De MOSA fabriek uit Maastricht vervaardigde in het eerste en tweede decennium van de 20e eeuw serviesgoed van porselein met Chinese motieven. Daarbij werden onder meer Chinese decors uit de Kangxi periode (1662-1722) ge�miteerd. En zo ontstond het blauwe Lange Lijs decor, genoemd naar de afbeeldingen van vrouwen in het decor, die afgewisseld werden met bloem- en plantmotieven. Naast het hoofddecor komen randdecoraties en onderdecoraties op sommige stukken voor. Dit zijn doorgaans bloem- en kersdecors.

Er bestaan een aantal verschillende Lange Lijs serviezen. De twee meest bekende zijn serviezen met het ronde en het hoekige Lange Lijs decor. Het hoekige servies is in het tweede decennium van de 20e eeuw vervaardigd, het ronde servies werd vanaf omstreeks 1906 gemaakt. Van het ronde decor ziet u hiernaast een afbeelding van een schaal met oren. De koffiepot die hieronder getoond wordt is een voorbeeld van het hoekige Lange Lijs servies. Er bestaan een aantal varianten van het ronde Lange Lijs servies, met soms kleine maar duidelijk waarneembare verschillen in het decor.

Er bestaan alleen al ruim 100 verschillende serviesdelen van het ronde Lange Lijs decor, waarbij de serviesdelen vaak uit meerdere stukken bestaan. (bijv. kop en schotel, theepot en deksel) Het aantal verschillende stukken is derhalve aanzienlijk groter. Nederland kent veel verzamelaars van de Lange Lijs serviezen.      

 

Deel dit bericht met je vrienden: