Huis met erfenissen

 

"Van koetshuis naar kunsthuis", zo omschrijft Mineke Bosma haar woning, theeschenkerij, lijstenmakerij en galerij in het voormalig koetshuis van Fogelsanghstate. Met haar man Jan en zonen Jacob (9) en Gaatze (17) heeft ze hard gewerkt om van het onbewoonde pand in Veenklooster een warm thuis te maken. En dat ging niet zonder tranen.

Vier jaar geleden kwam Jans broer Auke met de gouden tip. Zijn vrouw werkte als vrijwilliger in Fogelsanghstate en zij wist dat het koetshuis leeg stond. Jan en Auke hadden samen een lijstenmakerij en knapten zo nu en dan samen een woninkje op. Zoals dat gaat in de FrieseWouden. "Als je nog eens iets anders wilt, moet je daar even gaan kijken", was Aukes verhaal. Jan en Mineke namen een kijkje door de ramen. De modder stond hoog tegen de muren. Al jaren was er weinig meer aan het pand gedaan.

"Hoe moeten we dit aanpakken?" vroeg Jan zich af.Zijn broer maande hem tot kalmte. "Je moet niet alles tegelijk willen." Na een week kwam hij met een keurige schets voor de indeling van het huis en de werkruimtes. "Wij hebben het exact zo gedaan." Uiteraard ná een gesprek met barones Van Harinxma thoe Sloten, de eigenaresse van het complex. Zij en haar man zagen wel heil in het idee, maar vroegen om doordachte plannen. Die kregen ze.

Wat Aukes ogen zagen, kon hij maken. Voor de serviezenverzameling van Mineke maakte hij grote, klassiek ogende kasten. "Hij had maar een klein schetsje aan een spijker gehangen. Aan de hand daarvan kon hij zo die kasten timmeren." Van hem kwam ook het idee voor de platte zuilen met de monsters van wissellijsten, die de theeschenkerij enigszins afschermen en daarmee een intiem gevoel geven. Vorig jaar overleed Auke aan kanker. Jan en Mineke hebben het er moeilijk mee. "Het doet pijn. Met name voor Jan, hij en Auke konden lezen en schrijven met elkaar", zegt Mineke. Aukes naam mag niet onvermeld blijven. Hij heeft hen een prachtige erfenis nagelaten, waar ze elke dag met veel plezier werken en wonen.

 

Bekijk hier het volledige verslag over Huis met erfenissen

 

 


 

Deel dit bericht met je vrienden: