geplaatst op Friday- 5-September-2014 door:Bosma

Opening Circus Sarrasani in miniatuur in Galerie Noordvleugel

VEENKLOOSTER - En Galerie Noordvleugel te Veenklooster werd vrijdagmiddag 05 sept Circus Sarrasani in miniatuur geopend door Robert Ronday (circus directeur). Tentoongesteld te midden van schilderijen met vanuit het gehele land werkende kunstenaars. Met circus als onderwerp.

Kunstenaars:
Paul Christiaan Bos, Martin Sijbesma, Max De Winter, Louise De Winter, Gabriel Gressie, Brita Beifert, Romee Kanis (Beelden), Corry Kooy, Helene Gregoire, Olivier Schelfhout, Rein Pol, Liduin Van Noord.

Vanaf vrijdag 5 september tot en met zaterdag 6 december 2014 in galerie Noordvleugel Kleasterwei
Ter opluistering was Hengstenhouderij van Fam. Bosma aanwezig met de 22jarige hengst Aba en een pony geheel in stijl.

Door Andreas Schelfhout
Jaren dertig vorige eeuw. Circus Sarrasani, toen het grootste en mooiste circus van Europa, reist door Nederland en België. Samen met zijn vader, kunstschilder Lodewijk Schelfhout (1881-1943), woont mijn vader, Andreas (Bob) Schelfhout (1916-1999) een voorstelling bij. Hij is zo onder de indruk dat hij besluit het circus in miniatuur na te bouwen. In twee jaar maakt hij niet alleen nauwkeurig de façade na, ook de verschillende circuswagens, de speeltent met piste, orkestbak en gradin, staltenten en de bijzondere, houten olifantenstal die van het echte Sarrasani op rampzalige wijze in Berchem bij Antwerpen in vlammen zou opgaan. Na maanden restaureren, met als ‘handboek’ mijn herinneringen en vooral de door Olga Schelfhout gemaakte super8-film van de opbouw van het circus, is een groot deel van het miniatuurcircus weer toonbaar.

 


 

← Terug naar nieuwsoverzicht