geplaatst op Saturday-23-May-2015 door:Bosma

Elegant brons, oases van rust, uilen en intieme verstilling

 
 

VEENKLOOSTER – Vier kunstenaars gaan de komende maanden Galerie Noordvleugel met hun werk vullen: het stralende werk van Paul Christiaan Bos, intrigerende stillevens van Aad Hofman, de rust en harmonie van Peter Durieux en het elegante brons van Romee Kanis.
  

De Twist

In de bronzen beelden van Romee komen lichamelijkheid en innerlijkheid op bijzonder elegante wijze samen. De gracieuze vormen, de balans en de spanning in het lijnenspel tonen een wereld tussen kracht en kwetsbaarheid, zonder te idealiseren. 
“Wat ik voel, beeld ik uit in brons”, zegt ze. Toch is haar werk allerminst introvert te noemen. Romee werkt namelijk regelmatig in opdracht. Vanuit dat contact gaat ze op zoek naar treffende manieren om het gevoel van de ander te duiden. In de herkenning ontstaan dan vormen die raken. Ook zoekt haar werk, eenmaal geëxposeerd, contact met de toeschouwer. 
 
Bekijk meer werk van Romee Kanis

Frankrijk

De landschappen van Peter Durieux zijn oases van rust waar men stil kan vertoeven en mijmeren over de schoonheid van de natuur. Groene bossen, een weiland met een hekje of een stenen muurtje worden zorgvuldig en tot in detail uitgebeeld. Zonlicht strijkt gelijkmatig over de voorstelling; er is geen wind, geen onrust, alles is verstild. Rust en harmonie voeren de boventoon. Peter Durieux ontleent zijn ideeën aan zijn reizen naar Frankrijk. Daar wandelt hij en maakt schetsen van plekken die hem boeien.
 
Bekijk meer werk van Peter Durieux

Eeuwenoud


Paul Christiaan Bos, heeft ervoor gekozen in zijn werk vijfhonderd jaar oude technieken toe te passen om zo de intensiteit van een landschap of het karakter van een persoon of dier zo diepgaand mogelijk te kunnen weergeven. Deze in onbruik geraakte technieken moest hij zichzelf eigen maken. Zijn keuze verplicht hem bovendien zelf zijn verf te maken. Uit oude naslagwerken, manuscripten en contacten met de restauratieafdeling van het Rijksmuseum, leerde hij in lange jaren op de juiste wijze verf te maken waardoor kleuren en licht van al zijn schilderijen straalt.
De laatste drie jaar heeft Paul Christiaan Bos zich volledig toegelegd op zijn uilenproject. Daarvan heeft hij een dagboek bijgehouden, een fascinerend  inmiddels uitgegeven boek vol teksten, schetsen, observaties, tekeningen en schilderijen over zijn uilen.
 
Bekijk meer werk van Paul Christiaan Bos

Stilleven


Aad Hofman is al sinds 1974 verbonden aan Galerie Mokum in Amsterdam, waar hij jaarlijks aan zomer- en wintertentoonstellingen meedoet. Vroeger verbeeldde hij vooral vervallen huizen, afgebladderde deuren en ramen. In zijn huidige werk worden objecten van verschillend dood materiaal tot een stilleven gecomponeerd. 
Het kan zo mooi zijn, vindt hij, om de schoonheid van dingen te tonen die zonder enige waarde zijn en die door de mens in de steek zijn gelaten: “Ik ga uit van de gewone dingen die echter niet gewoon meer zijn, omdat ze door de tijd en de natuur hun oorspronkelijke uiterlijk verloren hebben.”
De kunstenaar verbeeldt al deze elementen met grote technische vaardigheid. Hofman gebruikt een sober kleurenpalet en dat komt de drukke vormenpatronen ten goede. 
 
Bekijk meer werk van Aad Hofman
 

Galerie Noordvleugel, meer dan alleen een galerie
 

U kunt uw bezoek aan Galerie Noordvleugel combineren met een bezichtiging van de servies collecties van diggelgoed en de lijstenmakerij.
In onze nostalgische theeschenkerij, kunt u ontspannen genieten van een vers gezet kopje koffie of thee. Op afspraak verzorgen wij ook een High Tea vanaf 8 personen tot 25 personen.

 
 
 
 

← Terug naar nieuwsoverzicht