geplaatst op Saturday- 1-April-2017 door:Bosma

Galerie Noordvleugel luidt de lente in met de nieuwe tentoonstelling “Natuurlijke Verbeelding”.

 
 
 

NIEUWSBRIEF GALERIE NOORDVLEUGEL / MAART 2017

 

De lente is begonnen en luidt nieuw leven in voor 2017.
Dan kan een nieuwe tentoonstelling in Galerie Noordvleugel natuurlijk niet uitblijven!

 

Vanaf 1 april 2017 zullen 5 kunstenaars zich aan u presenteren. De kunstwerken zijn te bewonderen tijdens de tentoonstelling 
 
Natuurlijke Verbeelding
 
Licht & schaduw, realisme & romantiek, strakke lijnen & gracieuze vormen nemen u mee in hun prachtige werken.
 
De opening Op zaterdag 1 april 2017, om 14.30 uur, opent Geert Pruiksma de nieuwe tentoonstelling in onze galerie. Geert is directeur van Museum Nienoord in Leek en verheugt zich er op om de nieuwe tentoonstelling in Galerie Noordvleugel voor u te openen. 
 
Wij willen u dan ook van harte uitnodigen om de opening van de tentoonstelling
Natuurlijke Verbeelding bij te wonen!
 
Hartelijke groet,
Jan & Mineke Bosma


Met trots presenteren wij aan u de kunstenaars.

 
 
Ahmad Haraji (Boroujerd, Iran, 1969)
In zijn jonge jaren beïnvloed door Rahim Navessi, één van de beroemdste realistische schilders van Iran, wist Ahmad dat hij realist wilde worden.  Deze invloed is terug te zien in zijn schilderijen van landschappen, portretten en stillevens.  Na de Academie van Schone Kunsten in Teheran ( grafische vormgeving en masteropleiding  illustratie) is hij gaan werken als grafisch vormgever voor een tijdschrift in het grootste kunstencentrum van Iran.   Sinds 2000 woont Ahmad in Nederland en is in 2006 afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva in Groningen (tekenen/schilderen).

Altijd is Ahmad bezig geweest om zijn realistische techniek te verbeteren.  Zijn favoriete westerse schilders waren Alma Tadema, William Adolphe Bouguereau en Werner Weber. In Iran hadden zijn schilderijen vooral de oude muren van boomgaarden als thema. De eigenaars bouwden die muren vroeger van klei in combinatie met hooi.  Wat bijzonder was aan deze muren: het spel van licht en schaduw.  Sindsdien is in de schilderijen van Ahmad duidelijk dit spel van licht en schaduw te bewonderen. 
 
 
"Lente aan de waterkant"
Olieverf op doek 130 x 100 cm
 
 
Patrick van der Linde (Landsmeer, 1972)
Op zijn dertiende, kort nadat Patrick van der Linde de schilderdoos van zijn vader had gekregen, maakte hij zijn eerste olieverfschilderij. Toch koos hij met een opleiding als illustrator aan het Grafisch Lyceum Amsterdam (1989-1993) voor “de veilige weg”. 

Na het behalen van zijn diploma richtte hij zich echter op twee dingen: schilderen en reizen.  Gewapend met schetsboek en fototoestel reisde hij verspreid over zeven jaar door onder andere  Australië, Nieuw Zeeland, China, Japan, Korea, Thailand, Guatemala, Ecuador, Mexico en Peru. 
Indrukken van deze reizen zijn terug te vinden in zijn schilderijen die zijn te omschrijven als magisch realistisch of surrealistisch. Ook bij het realisme voelt hij zich thuis. Hij werkt in een eeuwenoude traditie, een ambachtelijke manier van werken met veel aandacht voor detail zodat de schilderijen na jaren hun geheimen nog kunnen prijsgeven. Zijn schilderijen vinden al jaren hun weg naar kunstliefhebbers in heel Nederland en daarbuiten.

 
 
"De Breuk"  
Olieverf op paneel 25.5 x 39 cm
 
 
Paul Christiaan Bos (Haarlem, 1956)
Paul Christiaan Bos heeft ervoor gekozen in zijn werk vijfhonderd jaar oude technieken toe te passen om zo de intensiteit van een landschap of het karakter van een persoon of dier zo diepgaand mogelijk te kunnen weergeven. Deze in onbruik geraakte technieken moest hij zichzelf eigen maken. 
 
Zijn keuze verplicht hem bovendien zijn eigen verven te maken. Uit beroemde naslagwerken, manuscripten en daarnaast contacten met de restauratieafdeling van het Rijksmuseum leerde hij over de jaren op de juiste wijze verf te maken. Paul Christiaan Bos stelt extreme eisen aan zijn werk. Het is dan niet zozeer de detaillering als wel vooral de kleur en het licht waar het om gaat. Om die te bereiken moet hij in lagen werken. Om de verf tot leven te brengen en als het ware licht te laten uitstralen, komt tussen elke laag een zogenaamde “withoging” van zijn speciale tempera. Deze tempera wordt gemaakt van zeldzame balsems en de eieren van zijn kippen (een 16de eeuws ras), die daarvoor een bijzonder dieet moeten volgen. De pigmenten die hij gebruikt worden vaak van handgedolven mineralen gemaakt, en sommige van zijn penselen moet hij met de hand laten maken. Alleen op deze manier kan hij namelijk bereiken wat hij nastreeft, namelijk dat het “zonlicht”als het ware van binnen uit de verf komt. Al zijn schilderijen stralen namelijk licht uit.

 
 
"Vader en Dochter"
Houtskool, kleurpotlood en acryl op paneel.
 
 
Romee Kanis (Jutphaas, 1953) 
In de bronzen beelden van Romee Kanis komen lichamelijkheid en innerlijkheid op bijzonder elegante wijze samen. De gracieuze vormen, de balans en de spanning in het lijnenspel tonen een innerlijke wereld tussen kracht en kwetsbaarheid, zonder te idealiseren. ‘Wat ik voel, beeld ik uit in brons,’ zegt ze.  Toch is haar werk allerminst introvert te noemen.  Romee werkt namelijk regelmatig in opdracht. Vanuit dat contact gaat ze op zoek naar treffende wijzen om het gevoel van de ander te duiden. In de herkenning ontstaan dan vormen die raken.  Ook zoekt haar werk, eenmaal geëxposeerd in een galerie, vrijpostig contact met de toeschouwer. Gaat u het aan? Romee maakt haar beelden van was of klei en laat ze vervolgens door een mallenmaker en een gieter in brons verschijnen. Daarna zet ze haar beelden nog extra kracht bij door haar eigen patina op het brons aan te brengen.  Romee volgde diverse masterclasses, onder andere bij Richard Macdonald in Monterey CA.

 
 
"Lente"
Brons e.a. 50 cm
 
 
Saskia Boelsums (Nieuwer-Amstel, 1960) 
Saskia Boelsums is een Nederlands beeldend kunstenaar en fotograaf. Zij groeide op in Iran en Curaçao. Aan de Academie Minerva in Groningen volgde Saskia de opleiding Grafische en Ruimtelijke Vormgeving . Sinds 1999 bestaat haar werk veelal uit 3D-installaties, vaak gemaakt in samenwerking met Peter Veen (partner, schrijver en beeldend kunstenaar).  Vanaf 2013 heeft ze zich volledig toegelegd op fotografie.  Het zijn de plekken waar niemand lijkt te komen, waar de ongerepte natuur zich in haar volle glorie laat zien.  Dát zijn de plekken die Saskia Boelsums wil ontdekken en die ze ongeëvenaard vastlegt op haar foto’s.  De lichtval in haar foto’s en de woestheid van de landschappen die ze fotografeert doen soms denken aan schilderijen van Turner.  Zonder ernaar op zoek te zijn, valt er eenzelfde romantiek te bespeuren. De foto’s pakken je vast, en je blijft ernaar kijken…  

 
 
"Landscape"
Photography 100 x100 cm
 
 
Galerie Noordvleugel te Veenklooster behoort tot de 9 beste galerieën van Nederland. Onze galerie is de enige Friese galerie die tot de verkiezing van Galerie van het jaar 2017 is doorgedrongen. De verkiezing beleefde in november 2016 haar vijfde editie. Door deze verkiezing worden  Nederlandse galerieën op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van duizenden kunstliefhebbers gebracht. 
Galerie Noordvleugel valt vooral op door de hoge kwaliteit van de al vele jaren wisselende exposities, exposities waarop uitsluitend vooraanstaande kunstschilders en beeldhouwers worden gepresenteerd.  Wij stellen onze tentoonstellingen zo samen dat iedere nieuwe expositie weer vele belangstellenden naar Veenklooster lokt.
 
“Alles uit liefde voor de kunst”, aldus Mineke Bosma, “en aan liefde mag je eisen stellen”.
 

Galerie Noordvleugel, meer dan alleen een galerie
 

U kunt uw bezoek aan Galerie Noordvleugel combineren met een bezichtiging van de servies collecties van diggelgoed en de lijstenmakerij.
In onze nostalgische theeschenkerij, kunt u ontspannen genieten van een vers gezet kopje koffie of thee. Op afspraak verzorgen wij ook een High Tea vanaf 8 personen tot 25 personen.

klik op een van de onderstaande afbeeldingen, om naar de betreffende pagina te gaan.
 
 
 
 

← Terug naar nieuwsoverzicht